Corsages voor je bruiloft: alle ins en outs!

corsage bruidegom man

Wat is een corsage?

Een corsage is een klein bloemstukje dat – meestal – ter hoogte van de borst op de kleding wordt gedragen (ook wel boutonniere genoemd), het stukje bestaat meestal uit een of twee bloemen en wat groen. Eventueel kan het ook zonder bloemen. Een corsage kan ook op de pols worden gedragen, een polscorsage. De corsage wordt gedragen door de bruidsgom en daarnaast bijvoorbeeld de getuigen, bruidsgasten, daggasten, getuigen en de ceremoniemeester op een trouw.

Hoe draag je een corsage?

Hier geld hetzelfde antwoord als hierboven: doe wat fijn vindt, het is immers jouw trouwdag. Maar als je de etiquette wil weten, mannen en vrouwen dragen hun corsages op een andere manier.

Corsage voor de bruidegom/man

Bij zowel mannen als vrouwen wordt het corsage aan de linkerkant gedragen. Het grote verschil zit hem echter in de hoogte en de richting van het corsage. De heren dragen de corsage links met de bloem naar boven. Het is gebruikelijk dat mannen de corsage dragen met de bloemen omhoog en steeltjes omlaag. Bij zowel mannen als vrouwen wordt de corsage aan de linkerkant, boven het hart gedragen. Bij het dragen van een colbert wordt de corsage op het revers vastgemaakt (boutonnière).

corsage-bruidegom-man

Corsage voor de bruid/vrouw

Zoals gezegd dragen zowel mannen als vrouwen het corsage aan de linkerkant. Het grote verschil zit hem echter in de hoogte en de richting van het corsage. Dames dragen de corsage links op de kleding met de bloem naar beneden. Vrouwen dragen de corsage dus ondersteboven (steeltjes naar de bovenkant). Dames dragen de corsages hoog en dicht bij de schouder. Hierbij wijst het steeltje van de bloem omhoog en de bloem zelf naar beneden.

Een corsage voor de bruid/dames wordt gedragen aan de linkerzijde vanaf de schoudernaad met de bloemen naar beneden. Bruidegom/heren dragen de corsage ook aan de linkerzijde maar met de steeltjes naar beneden. Corsages komen in de keuze van bloemen en bijmaterialen vaak overeen met de bloemen van het bruidsboeket.

Polscorsage

Veel vrouwen kiezen ervoor om in plaats van de corsage op de jurk te dragen, hem als armband om de arm te dragen, een zogenaamde polscorsage.

corsage-vrouw-bruid

Wat kost een corsage?

De prijs per corsage hangt af van een aantal factoren:

  • Welke bloemen worden er gebruikt? Seizoensbloemen zijn vaak goedkoper dan bloemen die geïmporteerd moeten worden.
  • Hoeveel bestel je er? Wil je alleen een corsage voor de bruid en bruidegom of voor het gehele gezelschap.
  • Hoe maak je ze vast? Ga je voor speldjes of magneetjes?

Een simpele corsage voor je daggasten kan je al bestellen vanaf €10. Voor de boutonnière van de bruidegom ben je al snel tussen de €20 en €35 kwijt. Kies je als bruid voor een polscorsage? Deze zijn vaak wat groter en bewerkelijker en kosten tussen de €20 en €50.

Lees ons blog over de kosten van bloemen op je trouw als je ook de kosten voor je bruidsboeket, bruidsmeisjes bloemen, bloembogen, prieeltjes, bloemen voor je trouwauto en zaaldecoratie wil weten.

Corsage vastmaken

De corsages kunnen op verschillende manieren opgespeld worden. Vroeger voornamelijk met veiligheidsspelden, maar tegenwoordig wordt er vaak van magneetjes gebruik gemaakt, omdat die de stof niet beschadigen. De kosten van een corsage met magneet zijn meestal iets hoger dan als er gebruik wordt gemaakt van veiligheidsspelden. Let op: mensen met een pacemaker kunnen beter niet kiezen voor magneetjes!

corsage-trouw

Meer over bloemen op je trouw

Wij zijn gek op bloemen! In dit blog geven we je 26 tips over bloemen op je trouw! Of lees specifiek 20+ vragen & antwoorden over je bruidsboeket. Ben je nog op zoek naar een gespecialiseerde bloemist die alle bloemen voor je trouw kan maken? Bestel dan bij één van deze 30+ bloemisten.

WhatsApp WhatsApp Mark