Bloemen op je trouw: 26 fleurige tips en inspiratie!

bloemen trouw

Wij geven je graag alle tips die we konden bedenken rond het kopen en kiezen van bruidsboeket en de andere bloemen decoraties op je trouw. Want je bruiloft verdient de mooiste bloemen en een trouwboeket dat perfect past bij jullie dag, locatie, trouwjurk en persoonlijkheid. Bij de bloemen op je trouw moet je niet alleen denken aan het bruidsboeket voor de bruid; er zijn veel meer onderdelen waar bloemen de perfecte decoratie voor zijn! Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het bruidsboeket,
 • Corsages / boutonnieres voor de bruidegom
 • Bloemen voor de bruidsmeisjes
 • Corsages voor de gasten
 • Bloemstuk voor op de trouwauto
 • Bloemdecoratie voor kerk, gemeentehuis en/of feestzaal

We hebben overigens ook een speciaal blog geschreven over het bruidsboeket. Daarin beantwoorden we 20+ vragen over het bruidsboeket: welke bloemen worden er gebruikt, wie betaalt het trouwboeket, wanneer moet je het boeket bestellen, tips om je bruidsboeket mooi te drogen & bewaren, etc.

Verschillende soorten bruidsboeketten

Er zijn verschillende soorten bruidsboeketten. Grofweg kan je er 5 onderscheiden, de traditionele Biedermeier, de enigzins op elkaar lijkende druppel en waterval boeketten, het plukboeket en het handgebonden boeket. Hieronder zullen we een korte uitleg geven over wat je moet verstaan onder de verschillende soorten bruidsboeketten:

 1. De Biedermeier: Het Biedermeier bruidsboeket is het bolvormige boeket zoals we deze allemaal kennen. De bloemen in dit boeket worden compact gebonden om een halve bol te vormen.
 2. Druppel boeketten: Traditioneel maar dan nét iets anders. Ook dit is een bolvormig boeket, met het verschil dat de helft uitloopt in een licht spitse punt. Vaak worden de bloemen op draad gebonden, omdat het geheel dan het meest stevig blijft.
 3. Waterval boekketten: Dit boeket lijkt een beetje op de druppel, maar is vaak nog langer en net wat opvallender. In dit voorbeeld is de ‘Waterval’ heel subtiel. Je hebt ze ook in uitbundige kleuren met een echte waterval aan bloemen.
 4. Plukboeket: Plukboeketten worden steeds populairder. Deze trends zie je ook steeds vaker terug in het bruidswerk. Deze boeketten worden los gebonden en zijn vaak samengesteld met speelse hoogteverschillen.
 5. Hand gebonden boeketten: Het meest tijdsintensieve boeket is het composiet boeket. Dit bloemwerk bevat honderden losse echte bloemblaadjes die op één draad worden gebonden of aan elkaar worden gelijmd. Uiteindelijk lijkt dit op één grote bloem
Biedermeier boeket voor bruiloft

Wil je weten wat de prijzen zoal zijn voor bruidsboeketten en trouwdecoraties? Lees hier wat een bruidsboeket voor een bruiloft gemiddeld kost.

26 tips voor je bruidsboeket en fleurige decoraties op je trouw

Hieronder een groot aantal tips, om in je achterhoofd te houden voordat je op zoek gaat naar het kopen van een bruidsboeket of de overige bloemdecoraties je je op je trouwdag wilt hebben. Ben je op zoek naar leveranciers van je bruidsboeket? Hier hebben we een apart overzicht van 30+ bloemisten in heel Vlaanderen voor geschreven, klik op de link!

1. Houd rekening met het seizoen

Houd rekening met het seizoen waarin je trouwt, vanwege een aantal redenen:

 • Beschikbaarheid (wellicht is je bloem niet beschikbaar in de zomer / winter / lente / herfst)
 • Betaalbaarheid (‘out of season’ bloemen zullen duurder zijn, indien beschikbaar)
 • Milieuvriendelijkheid (‘out of season’ bloemen moeten worden ingevlogen en hebben een grotere ecologische ‘footprint‘ dan lokaal geteelde bloemen.
 • Sfeer en licht: op een zonnige zomerdag of een winterse, gure dag, kan dezelfde bloem en kleur er heel anders uit zien

2. Houd rekening met je (hoofd)kleur

Houd rekening met de stijl, sfeer of thema van jullie bruiloft. Of het nu een bohemian bruiloft is, eenbuitenbroft, een traditionele bruiloft met een kerkelijke inzegening of juist een moderne trouwdag: zorg er voor dat jullie stijl ook is doorgevoerd met betrekking tot het bruidsboeket, de corsage of boutonniere voor de bruidegom en de andere decoraties en versieringen, zoals bloemstukken op de tafel en aan de stoelen en de corsages voor de gasten.

3. Houd rekening met jullie feestzaal

De feestzaal heeft zeker invloed op de keuze voor je bloemen, met na de de decoratie, dus zorg er voor dat je je trouwlocatie of feestzaal reeds hebt vastgelegd als je bij de bloemist op decorateur op gesprek gaat. Zo zal je andere bloemen en grootte van bloemen kiezen in een kasteel met metershoge wanden en hoog plafond, dan een feestzaal met een plafond op 240 cm hoogte. Om er voor te zorgen dat de bloemen niet verloren gaan in een grote ruimte, zullen de bloemstukken wat forser moeten zijn, dan bij een kleine, intieme ruimte.

4. Koop eerst je trouwjurk, dan pas je bruidsboeket

De jurk en de bloemen moeten in balans zijn met elkaar. Bij het kopen van je bruidsboeket en andere decoraties is het daarom handig als je je trouwjurk al hebt uitgezocht en foto’s er van aan de bloemist of trouwdecorateur kan laten zien. Op veel foto’s gemaakt door de trouwfotograaf zal je immers in trouwjurk met je bruidsboeket komen!

5. Ook je eigen lichaam heeft invloed op je bruidsboeket en corsage!

Trouwboeketten voor je bruiloft kan je kopen in alle soorten en maten (en prijzen). Sommige boeketten zijn kort en compact, anderen zijn wilderig en groot. Niet alleen je trouwjurk, ook je eigen lengte en lichaamsvorm heeft invloed op welke bruidsboeket je koopt. Je wilt niet dat je boeket of de corsage of boutonniere van je bruidegom potsierlijk klein of juist groot lijkt op alle trouwfoto’s! Je bloemist zal daarom bij de afmetingen van het bruidsboeket en de corsage rekening houden met jullie bouw, zodat bruidspaar en bloemen perfect met elkaar in overeenstemming zijn. Bijvoorbeeld, het kiezen van een groot lang boeket tegen een kleine jurk kan je jurk totaal anders laten overkomen. Wanneer de bruid vrij klein is, is het mooi om een boeket uit te zoeken met niet al te lange stelen. Anders loop je de kans dat de bruid nog kleiner oogt.

6. Voor de vintage bruiloft: een broche

De broche als alternatief voor het bruidsboeket wordt langzaam populairder, vooral bij buitenbruiloften, bohemian bruiloften en vintage bruiloften. Je kan kiezen voor een boeket wat bestaat uit alleen maar een broches of voor een boeket en daar een broche of een souvenir in verwerken.

7. Vraag je trouwfotograaf om foto’s van je bruidsboeket!

Bloemen zijn helaas vergankelijk! Je bruiloftboeket gaat als het goed is de hele dag mee, maar al aan het einde van de dag zal het er een stuk minder mooi uit zien dan aan het begin. Zorg daarom dat je de fotoshoot met de trouwfotograaf aan het begin van de dag doet, als je bloemen nog het mooist zijn! Vraag de trouwfotograaf dan meteen om ook enkele close-ups van het bruidsboeket te maken en de corsage, zodat je de foto’s als herinneringen hebt. Een goede trouwfotograaf zal die sowieso doen!

8. Vrije handen: het pols boeket

Het grote nadeel van een bruidsboeket is voor de bruid dat ze continue (minstens) 1 hand nodig heeft voor het bruidsboeket en daardoor wat ‘onthand’ is. Een polscorsage voor de bruid of pols boeket of bloemarmband is daar de oplossing voor. Dit zijn kleinere boeketten natuurlijk, maar zorgen wel voor de felruige sfeer van bloemen, zonder dat de bruid 1 van haar handen kwijt is.

9. Zijden bloemen of een boeket van veren

Ben je allergisch voor bloemen, of heb je snel last van hooikoorts, dan kan je in plaats van direct over te stappen naar plastic bloemen bloemen van Zijde overwegen. Zijde bloemen zijn ook geschikt om een prachtig bruidsboeket van te maken en vergaan niet, dus je kan nog lang nagenieten van je bruidsboeket! Ook een bruidsboeket van veren is soms te koop en zeker vernieuwend! Kijk voor meer informatie over veren boeketten bijvoorbeeld op Etsy.

10. Trend 1: Wilde boeketten

Losse, wilde, en op de natuur geïnspireerde trouwboeketten die zijn gemaakt van een grote diversiteit aan bloemen en groen, met het uiterlijk van de tuin.

11. Voeg linten toe aan je bruidsboeket

Ontwerp je bruidsboeket met lang en luxueus fluweel of zijden lint om het echt tot dat luxe niveau te verheffen. Deze nieuwe stijl van het binden van een boeket heeft de klassieke wrap-around stijl vervangen.

12. Bloem accessoires naast je bruidsboeket

Bloemen bruidsaccessoires zijn zeker trending, subtiel en bijna juweel-achtig. Denk bijvoorbeeld aan elegante bloemenhoofdstukken met een paar zorgvuldig geselecteerde bloemen en groenelementen. De look waar je voor wilt gaan is Boheemse luxe die zeer geavanceerd is. Daarnaast zijn er ook polscorsages voor de vrouwelijke gasten van het feest en delicate corsages voor de mannen.

13. Bruidsboeket: kies voor ‘rood’

Geïnspireerd door wijngaardbruiloften en de mooie tint ‘Marsala’ van Pantone, introduceerden stylisten de nieuwe trouwkleur: wijn! Of je nu de voorkeur geeft aan Cabernet, Merlot of Pinot Noir, je zult blij zijn te horen dat je al die delicate en diepe tinten wijn in je trouwthema kunt verwerken.

14. Laat je bruidsboeket na je trouwdag drogen

Na je bruiloft kan jeje bruidsboeket laten drogen en ze zo nog wat langer bewaren. je kan een bruidsboeket het best drogen als de bloemen nog helemaal intact en zo onbeschadigd als mogelijk na een lange trouwdag zijn. Hang het trouwboeket op de kop op een donkere plek, liefst met droge lucht, zoals op de zolder of een trapkast!

15. Trend 2: Exotische bloemen

Exotische bloemen zijn gewild om een wilde, organische look in je bruidsboeket te krijgen. Tropische (grote) bloemen zijn geweldig voor een buitenbruiloft, grote feestzaal of een bruiloft op het strand! Deze meer ongewone bloemen zijn echte blikvangers!

16. Bloemen bogen

Bloemenbogen, of ceremoniële bogen zijn geweldig en kunnen tegenwoordig zowel bij een binnenceremonie als een buitenceremonie worden gebruikt als de perfecte achtergrond voor jullie trouwceremonie. Een bloemenboog, bloemenachtergrond of ceremoniële boog is een uniek decorvoor je trouwceremonie. Ook het prieel bij een buitenbruiloft is hier uitermate voor geschikt.

17. Bloemige cakedecoratie

Wist je dat je ook bloemen op je taart kan doen? Bloemversieringen zijn prachtig voor op en rond elke bruidstaart, van rustiek halfnaakt gebak tot een eenvoudige cake met slagroom of glazuur! Je kan zelfs nog een stapje verder gaan, want er zijn ook eetblare bloemen die in je bruidstaart verwerkt zouden kunnen worden! Hier enkele voorbeelden van eetbare bloemen.

18. Corsages in overeenstemming met het bruidsboeket

Voor gasten die voor de hele dag zijn uitgenodigd, zoals de directe familie, de getuigen en goede vrienden, zijn er meestal corsages. Ook corsages kan je laten matchen met het trouwboeket. Overweeg corsages in verschillende kleuren, natuurlijk wel binnen het thema van jullie bruiloft en de hoofdkleur. Zo kunnen de vrouwelijke gasten een kleur corsage kiezen die bij de kleur van hun kleding past. Kies anders meer neutrale corsagekleuren, zodat de corsage bij elke kleur kleding past.

19. Bruidsboeket: kies voor ‘groen’

Groen past goed bij de natuurlijke buitenomgeving en de vreugde van lente en zomer, dus is aantrekkelijk bij buitenbruiloften of bruiloften in een bosrijke omgeving. Van boeketten en corsages tot tafelarrangementen en ceremoniële bogen, groen zorgt zeker voor frisheid op je locatie en bij je trouwjurk. Denk aan eucalyptus, klimop, karnoelje, hertshoorn etc.

20. Trend 3: Industriële stijl bruidsboeketten en bloemdecoraties

De ruige maar romantische industriële chic! Een combinatie van vintage en modern, denk hierbij aan eigentijdse potten en vazen en linten gedefinieerd door geometrische vormen en metallic tinten.

21. Magneet corsages

Er zijn ook magneetcorsages te koop, makkelijk om op te doen zodat de kleding iet beschadigd raakt. Vraag je bloemist of de toevoeging van een magneet in plaats van een speld ook mogelijk is voor jullie creatie.

22. Voorzie de trouwauto en trouwstoet ook van bloemen!

Zorg er voor dat ook de ceremoniewagen een prachtig boeket op de motorkap heeft, of anders een grote strik! Zorg wel dat deze goed vast zit met het autorijden! Je kan de rest van de trouwstoet – indien jullie in een stoet van A naar B rijden voorzien van een ‘autocorsage’, bijvoorbeeld aan de antenne, handvaten, motorkap of ruitenwisser (bij goed weer)

23. Doe inspiratie op met een moodboard!

Bloemen zijn een leuke toevoeging aan de decoratie van je huwelijk en een mist-have voor je bruidsboeket, maar er is zoveel keus en zoveel mogelijkheden! Doe daarom inspiratie op, bijvoorbeeld via Pinterest. Zo kan je aan de ene kant hele veel inspiratie op doen, maar aan de andere kant beginnen te focussen op wat je wel en niet mooi vindt. Zo kom je goed beslagen ten ijs bij je eerste ontmoeting met een mogelijke bloemist of decorateur. Deze professional houdt daar dan rekening mee en garandeert dat de kleuren en de stijl van je moodboard ook terugkomt in jullie bloemencreaties en bruidsboeket.

24. Voeg andere leuke materialen toe aan je bruidsboeket!

Tegenwoordig bestaat een bruidsboeket uit veel meer dan enkel bloemen!  Denk en vraag naar andere materialen, zoals pareltjes, sieraden, strikjes, veren, vlindertjes, linten en strikjes.

Niet geheel onbelangrijk: wat is de bouw en het figuur van de bruid. Uiteraard geldt ditzelfde ook voor de grootte van het boeket. Een wat kleinere, slank gebouwde bruid valt al snel in het niet wanneer zij een groter, voller bruidsboeket bij zich draagt. Daartegenover staat dat bij een stevigere bouw een voller bruidsboeket juist mooi, een te klein boeket kan dan minder sierlijk staan.

25. Gebruik bloemen als bloemenachterwand bij je photobooth!

Als grootste platform van Vlaanderen voor de verhuur van photobooths voor bruiloften herkennen we een mooie achtergrond als we er 1 zien! En een backdrop gemaakt van (echte!) bloemen steekt met kop en schouder boven alle andere glitter achtergronden en backdrops uit! Besef dus dat je de bloemenachtergrond niet alleen voor je trouwceremonie kan gebruiken, maar ook bij je eigen fotoshoot, als achtergrond om foto’s te maken van/voor je bruiloftsgasten en als achtergrond bij de photobooth. Dit is dus zeker een goede investering die zich gedurende de gehele dag terugverdiend in prachtige foto’s!

26. Gebruik hars om je bruidsboeket te ‘vereeuwigen’

De eerste stap is natuurlijk je bloemen laten drogen (zie tip #14). Je kan ook hard, zogenaamde ‘epoxyhars’, gebruiken om je bruidsboeket tientallen jaren te bewaren. Daarvoor heb je epoxyhard nodig, en een vorm, waar je de hars vloeibaar in giet, het boeket in stopt en vervolgens laat uitharden. Hier meer info.

WhatsApp WhatsApp Mark