Hoeveel bloemen heb je nodig voor een bruidsboeket? Waar laat je je bruidsboeket tijdens de bruiloft? Wat zijn alternatieven voor een bruidsboeket en vooral: wat betekent het als ik een trouwboeket vang? Welke bloemen zie je vaak op een bruiloft? Wie betaalt de bloemen? Hoe zit het met de etiquette rond bloemen en corsages op je trouw? Wij geven je graag antwoord op al die vragen, die je wellicht hebt over bloemen op je bruiloft!
Lees hier meer over de kosten van een bruidsboeket en de corsages. In dit overzicht vind je 30+ bloemisten en decorateurs in Vlaanderen voor je bruiloft. Ook hebben we al onze tips voor bloemen op je bruiloft hier verzameld.
Hoe draagt de bruid haar bruidsboeket?
Allereerst natuurlijk: hoe ze zelf wil. Er is geen enkele regel waar je je per se aan moet houden, het is jouw dag! Wat ons betreft is dat het enige juiste antwoord. Maar mocht je willen weten wat de etiquette en gebruiken voorschrijven, dan geven we je graag een antwoord met meer richting en helderheid. Naar etiquette draagt een bruid haar bruidsboeket in haar vrije hand. Dus als zij links van de bruidsgom loopt, omarmt ze de bruidsgom met haar rechterhand en houdt ze haar boeket dus met links vast.
Welke bloemen passen goed bij een bruiloft?
Rozen, pioenen, lelies en hortensia’s zijn voorbeelden van populaire bruiloft bloemen. Voor de bloemen bij je huwelijk kan je rekening houden met het seizoen waarin je trouwt en natuurlijk met de algemene stijl of het thema dat jullie in gedachten hebben (zoals bohemian, industrial, buitenbruiloft, klassiek, modern, tarditioneel). Misschien hebben jullie een bepaalde (hoofd)kleur verzonnen voor jullie bruiloft (naast wit).
Hoeveel bloemen zitten er gemiddeld in een bruidsboeket?
Het aantal bloemen in een bruidsboeket hangt natuurlijk af van de grootte van het boeket, maar je zal al snel aan 20 tot 50 bloemstengels komen voor een bruidsboeket.
Hoe lang blijft een bruidsboeket goed na drogen?
Laat het boeket, of enkele bloemen in hars gieten. Door het in hars te laten gieten is de houdbaarheid extra lang en kan je je boeket wel 10-tallen jaren bewaren! Afhankelijk van de gekozen vorm en maat is het mogelijk om zelfs het gehele trouwboeket te gieten.
Kan de keuze van je feestzaal invloed hebben op de keuze van de bloemen voor je huwelijk?
Jazeker! Niet zozeer voor je bruidsboeket, maar wel de decoratie in de feestzaal met bloemen. Kies je voor een kasteel met grote ruimtes, hoge muren en plafonds? Dan zijn grotere, hoge bloemstukken aan te raden, zodat de bloemen op je huwelijk niet verloren gaan in de ruimte. In kleinere feestzalen kan je uit met kleinere boeketten. Met een lokale bloemist kan het zelfs zijn dat de bloemist je feestzaal of trouwlocatie al kent en precies weet wat wel en niet mogelijk is op het gebied van decoratie en bloemstukken om de trouwlocatie te versieren en te decoreren!
Wie betaalt het bruidsboeket van je bruiloft?
Traditioneel gezien betaalt de familie van de bruid voor heel veel dingen, waaronder de bloemen, de jurk, de andere trouwaccessoires voor de bruid, haar bruidskapsel, make-up, en de outfits van de bruidskinderen. Een hele waslijst dus, maar ook erg traditioneel. Aan de andere kant: de man regelt het bruidsboeket (en geeft het aan de bruid), dus zou het logisch zijn dat hij het ook betaalt (zie ook hieronder, de volgende vraag). Inmiddels wordt het bruidsboeket typisch betaald het het gezamenlijke trouwbudget van het bruidspaar, waar de ouders van beide partners natuurlijk weer aan kunnen bijdragen.
Wie koopt het bruidsboeket op een bruiloft?
Eigenlijk is het de taak van de bruidsgom om het bruidsboeket uit te kiezen en bij de eerste ontmoeting met zijn bruid op de trouwdag aan haar te overhandigen. Volgens deze traditie zorgt en betaalt de bruidegom dus voor het trouwboeket. Wanneer hij zijn bruid gaat ophalen op de dag van de bruiloft, verrast hij haar met het door hem gekozen boeket. Maar dit is eigenlijk onhandig omdat de meeste bruidegommen nog niet weten in welke trouwjurk de bruid gaat trouwen en de jurk van invloed is op het type en de grootte van het trouwboeket. Daarnaast loopt de bruid de hele dag met het bruidsboeket en heeft zij wellicht een voorkeur voor een bepaald type boeket, zoals waterval, druppel, geplukt of de biedermeier, waar de bruidegom niet van op de hoogte is. Samen kopen is een stuk moderner.
Welk bruidsboeket past bij welke bruidsjurk?
Als je kiest voor een brede, wijde of grote jurk zal een klein boeket al snel in het niet vallen bij je figuur en de trouwjurk. Een modern boeket past beter bij een moderne (korte) jurk.
Waar komt de traditie van het gooien van het boeket vandaan?
Je herkent het vast uit Amerikaanse ‘RomCom’ films uit Hollywood: de bruid gooit haar bruidsboeket na afloop van de ceremonie zonder te kijken naar achteren, waar alle bruidsmeisjes klaar staan om het boeket te vangen en dan… chaos ensues! Waarom? Omdat de traditie is dat degene die het boeket vangt de volgende is die gaat trouwen. Beter dus dat je bruidsmeisjes nog ongetrouwd zijn! Soms heeft de bruid zelfs een apart boeket om te gooien, omdat ze het zonde vind om haar eigen boeket te gooien en kapot te laten gaan. Zeker als ze het na afloop wil laten drogen of zelfs harsen (met epoxyhars, zie onze tips voor bruidsboeketten).
De traditie komt voort uit een bijgeloof en heeft eigenlijk een minder grappige ontstaansgeschiedenis dan je zou vermoeden op basis van de films. Lang geleden trouwde lang niet iedereen en was het een stuk meer bijzonder om te trouwen en kon je jezelf oprecht gelukkig noemen. Als je was uitgenodigd op een bruiloft zou je willen dat het geluk van de bruid op jou zou afstralen en de manier waarop dad werd gedaan, was door de bruid aan te raken of een stukje van haar te nemen, bijvoorbeeld van haar jurk (dit alles was natuurlijk ver voor #MeToo).
Nu zullen sommige gasten vrij wanhopig zijn geweest om te trouwen en vrij ver gaan om de bruid aan te raken of een stukje van haar aankleding te bemachtigen, teneinde meer ‘geluk’ te verzamelen. Als bruiden echt werden belaagd, werd dit een minder fijn spektakel. Wat de bruid dan deed was haar boeket werpen naar de wanhopig vrijgezelle vrouwen en ze zo afleiden. De bruid kon zichzelf dan in veiligheid brengen, terwijl de oude vrijsters zich op het bruidsboeket wierpen.
Waarom is een bruidsboeket zo duur?
In tegenstelling tot een gewoon boeket bloemen uit de bloemenwinkel of zelfs de supermarkt in plaats van de bloemist, kost een bruidsboeket veel meer tijd om te maken. Alles moet perfect matchen en goed afgewerkt zijn en vooral stevig gebonden, zodat het gedurende de dag in elkaar blijft zitten. Dat is iets heel anders dan een losse bos bloemen!. Lees hier meer over de kosten van een bruidsboeket.
Wanneer moet je een bruidsboeket bestellen?
De termijn die meestal wordt aangehouden is om ongeveer 6 weken voor de trouwdatum je boeket te bestellen bij een bloemist. Maar ga zeker jezelf eerder oriënteren op je favoriete bruidsboeket wat betreft budget, kleur, stijl, vorm etc. Bezoek ook verschillende bloemisten die trouwboeketten vervaardigen, want 6 weken van tevoren definitief bestellen is op tijd, maar de meest populaire bloemisten zullen wellicht al een stuk eerder vol zitten!
Wie plaatst de bloemen op je huwelijk?
Dit zal afhankelijk zijn van de complexiteit en het prijskaartje. Bij exclusieve bruiloften met een groot budget, zal de decorateur of de bloemist zelf de bloemen komen plaatsen. Bij een gemiddelde bruiloft is het ook heel normaal, dat je de bloemen zelf in de ochtend door iemand laat ophalen en ze door bijvoorbeeld de ceremoniemeester worden geplaatst.
Bij grotere bestellingen, met veel werk in het plaatsen en vast maken van de decoraties aan bijvoorbeeld tafels, stoelen, lampen, muren en dergelijke en het schikken van bloemen op tafels, is het vaker het geval dat je bloemist de gehele styling aan bloemen op je huwelijk voor zijn of haar rekening neemt. Je bloemist zorgt dan meestal ook voor andere decoraties, zoals kaarsen, linten, vazen, ballonnen en slingers. Deze professional zal de bloemen voor je huwelijk plaatsen in je kerk of ceremonie locatie en feestzaal, en zal de bloemstukken daarna verplaatsen naar je feestlocatie.
Wat zijn alternatieven voor een bruidsboeket?
Voor bruiden die op zoek zijn naar iets anders en een alternatief voor een bruidsboeket zoeken zijn er verschillende mogelijkheden.
- De corsage of polscorsage
- Neem een handtasje met bloemen versierd
- Draag bloemen in je haar, als onderdeel van je bruidskapsel
- Bij een regenachtige bruiloft: versier je paraplu met bloemen!
- Bij een zonnige bruiloft: versier je zonnescherm met bloemen 🙂
- Bij een zonnige bruiloft II: draag aan handgemaakte waaier
Welke bloem hoort bij welke trouwverjaardag?
- 1 jaar getrouwd: de anjer
- 5 jaar getrouwd: het madeliefje.
- 10 jaar getrouwd: de narcis.
- 12,5 jaar getrouwd: de pioenroos.
- 15 jaar getrouwd: de roos.
- 20 jaar getrouwd: de daglelie.
- 25 jaar getrouwd: de iris
- 30 jaar getrouwd: de lelie.
Waar laat je je boeket tijdens de bruiloft?
In de kerk of in het gemeentehuis zit de bruid (meestal) links van de bruidegom. Na afloop van de trouwceremonie verlaat de bruid ook aan de linkerkant van de bruidegom de kerk of het gemeentehuis. De bruid houdt dan het boeket in haar linkerhand. Tijdens de huwelijksvoltrekking kan je het boeket eventueel in bewaring geven bij je bruidsmeisjes of een getuige of je ouders, of het op een (decoratieve) tafel leggen. Tijdens de receptie ligt het boeket op tafel en tijdens het diner ligt het vóór de bruid op tafel.
Voor welke evenementen kan ik decoratie van bloemen overwegen?
De lijst is onuitputtelijk, bloemen zijn prachtig bij elk evenement, bijvoorbeeld:
- Trouw
- Privéfeest
- Zakelijke evenement
- Bedrijfsfeest
- Huwelijksverjaardag
- Tuinfeest
- Communie of lentefeest
- Geboorte
- Doop
- Verjaardagsfeest
- Babyborrel of gender reveal of kraamvisite
- Feestdagen, zoals kerst, oudejaarsavond
- Etalage decoratie
- Winkeldecoratie
- Interieur decoratie
- Begraving, rouwplechtigheid
Stel een vraag!
Nog meer vragen over je bruidsboeket op je trouw? Laat het ons weten en wij proberen hem te beantwoorden en voegen hem toe aan dit artikel.