Prijs trouwauto: wat kost een ceremoniewagen?

prijs trouwauto huren

Je wil natuurlijk weten hoeveel een trouwauto kost voor je trouw! We kunnen zeggen: reken op €400, maar we geven graag wat meer uitleg, zodat u een betere inschatting van de kosten van uw ceremoniewagen of trouwvervoer kan maken. Lees ook onze 24 tips voor het huren van trouwvervoer op je bruiloft in Vlaanderen!

Al had je vroeger alleen de trouwkoets, vandaag de dag is er een keur van trouwvervoer, van de schattige Volkswagen Kever tot de Hummer Limo. Hoewel de klassieke ceremoniewagens, zoals de Excalibur en Rolls-Royce nog steeds erg populair zijn, wordt het aanbod steeds gevarieerder. Een bruidsauto in uw eigen regio zoeken is vaak goedkoper. Bekijk daarom ons overzicht van 40+ trouwauto’s om te huren op je trouwdag per provincie.

 

Kosten van trouwvervoer of ceremoniewagen?

Allereerst willen we een onderscheid maken tussen trouwvervoer en een ceremoniewagen. Met trouwvervoer bedoelen we typisch een groter voertuig, waarmee je een groot gedeelte van je gasten (bijvoorbeeld alle ‘daggasten’) kan meenemen van de ene locatie (zeg het gemeentehuis) naar de feestzaal. Je kan hier natuurlijk een moderne touringbus voor huren, maar ook bijvoorbeeld een oldtimer bus, een Amerikaanse schoolbus of een Engelse bus of Engelse dubbeldekker. De kosten hiervan liggen per persoon natuurlijk lager, omdat ze (voornamelijk functioneel worden ingezet: om je gasten van A naar B te krijgen.

Daarnaast heb je de ceremoniewagen: deze geeft meestal ruimte voor 2 tot 4 of 6 personen, inclusief de chauffeur. Dit is echt bedoeld voor het vervoer van het bruispaar en eventueel een huwelijksfotograaf of weddingplanner of getuige of kinderen. Denk hierbij aan de Rolls-Royce, een Volkswagen busje, koets, antieke auto of een moderne snelle auto, zoals een Ferrari of iets dergelijks. Hier passen slechts enkele personen in en het is echt bedoeld om de aankomst van het bruidspaar op de feestlocatie (zonder toeziend oog van de gasten) meer ‘cachet’ te geven. De kosten hiervan zijn dan ook een stuk hoger.

De limo’s zitten hier eigenlijk een beetje tussen in: ze zijn niet zo groot dat je hele gezelschap er in past (behalve tijdens Corona), maar ze zijn zeker te groot om er als bruidspaar alleen in te zitten. dus deze zijn zeer geschikt als je een kleiner gezelschap hebt dat je de hele dag om je heeb wilt hebben.

 

Kosten met chauffeur of zonder chauffeur?

Bij trouwvervoer is het meestal standaard dat er een chauffeur bij de prijs inbegrepen is, al is het maar omdat je een apart rijbewijs nodig hebt om een bus te rijden en de meeste bruiden of bruidegommen hier niet over beschikken (en zelfs als ze hier wel, bijvoorbeeld vanwege hun job, over beschikken is het niet aan te raden om daadwerkelijk op je eigen trouwdag achter het stuur plaats te nemen).

Bij de ceremoniewagen, hangt het maar net van de leverancier af of een ceremniewagen met chauffeur of zonder chauffeur wordt aangeboden: dit verschilt echt per verhuurder en is onder andere afhankelijk van de complexiteit en leeftijd van de ceremoniewagen. Besef dat een wagen incsuief chauffeur vanwege de hogere personeelskosten altijd duurder zal zijn, maar je ook ontzorgd op je trouwdag. Hieronder zullen we verder ingaan op de voordelen en andelen van een ceremoniewagen met en zonder chauffeur.

Kosten ceremoniewagen met chauffeur

De auto’s inclusief chauffeur huur je typisch per uur.

Reken op ongeveer €100 per uur voor een klassieker of juist een modern auto van de merken Mercedes, Audi, BMW, Tesla. Meestal is hier een minimum aan verbonden van rond €400 tot €500, zodat het lonend is voor het bedrijf. Voor de kosten van limousines, zie hieronder. De tijd gaat tellen als de auto de garage verlaat, dus niet pas als jullie worden opgehaald. De locatie van de trouwvervoerder is daarmee dus van wezenlijk belang! Exclusievere auto’s zoals Ferrari’s en Lamborghini’s zullen een stuk duurder zijn, reken hierbij al snel op €300 per uur en indien je de auto langer nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij een fotoshoot en bij de aankomst, raken dan al snel op prijzen richting de €1,000. De moderne exclusieve wagens zijn daarmee de duurste. Gelukkig zijn de klassiekers goedkoper en stiekem een stuk leuker bij vele trouwlocaties, zoals kastelen, omdat ze beter in de sfeer passen!

Kosten ceremoniewagen zonder chauffeur

Een auto zonder chauffeur huur je typisch voor de hele dag, de prijzen kennen een grote verscheidenheid vanwege de verscheidenheid van auto’s, maar we kunnen een indicatie geven van een goedkope trouwauto huren naar de meer exclusieve ceremoniewagens om te huren.

 • Volkswagen Kever of Engelse taxi huren: €300 – €400
 • Citroën Traction Avant huren: vanaf €250
 • Volkswagen busje huren ~€600
 • Rolls Royce huren: €1,500 (indien mogelijk zonder chauffeur)
 • Ferrari of Lamborghini huren: €1500 – €2,000 + kilometervergoeding (bijv. €2 per gereden kilometer)

Kosten trouwvervoer met chauffeur

Zoals we hierboven reeds schreven bedoelen we met trouwvervoer de grotere trouwauto’s, waar een heel gezelschap in past. De limousines hebben we hieronder apart beschreven. De moderne touringcars laten we hier ook achterwege, maar vanaf 50+ zetels moet je rekenen op ongeveer €10 – €15 per persoon voor een ritje, dus €500 tot €750 voor de dag. Wat betreft de grotere klassieke bussen, zoals:

 • Amerikaanse schoolbus
 • Engelse bus
 • Engelse dubbeldekker

Reken op €800 tot €1,000 voor een dagdeel (4 uur huur), inclusief btw en de chauffeur. Voor een extra uur betaal je typisch rond de €100 en / of rond de €1 per kilometer.

Kosten huren limousine als trouwvervoer / ceremoniewagen

Een limousine komt vrijwel altijd met chauffeur en vaak ook drankjes uit de minibar, zoals een fles bubbels. Hoewel de kosten verschillen, kan je rekening houden met de volgende kosten voor het huren van een limousine op jullie trouwdag. Dus hoeveel kost een ritje met een (Hummer) limousine?

 • Reken op €175 – €250 voor een enkele rit van maximaal een uur rijden voor de chauffeur
 • Reken op €75 – €100 extra per additioneel uur dat de limousine in gebruik is (of standby staat)
 • Een hummer Limousine komt al snel uit op het dubbele: €350 voor 2 uur en vervolgens €100 exra per uur

Extra kosten: Lage Emissie Zone (LEZ taks)

Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet binnen mogen, of slechts onder bepaalde voorwaarden, omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Als u een LEZ binnenrijdt met een niet-toegelaten voertuig, of zonder een andere vorm van toelating, krijgt u een boete. Bron. Er is een vrijstelling voor klassieke auto’s die ouder zijn dan 40 jaar en historische waarde hebben, maar hier zijn extra kosten aan verbonden:

 • LEZ ontheffing (dagpas) Antwerpen: €35 (Bron).
 • LEZ ontheffing (dagpas) Gent: €35 (Bron).
 • LEZ ontheffing (dagpas) Brussel: €35 (Bron).

Let op! In verband met de administratieve inspanningen voor het aanvragen van de dagpas zullen leveranciers van trouwauto’s typisch een iets hoger bedrag rekenen dat de kale kostprijs; reken daarom eerder op €40 tot €50 hiervoor.

Waarom verschillen de prijzen van trouwauto’s?

Zelfs voor een zelfde type voertuig kunnen de prijzen van trouwauto’s die online worden aangeboden natuurlijk verschillen. Hoewel dat vast ook kan door verschillende winstverwachtingen van de respectievelijke ondernemers, loont het ook goed om te kijken naar de volgende aspecten die prijsverschillen van leveranciers van ceremoniewagens en trouwvervoer gedeeltelijk verklaren:

 • Aantal inzeturen
 • Aantal passagiers
 • Datum (weekend of vakantietoeslag wordt soms berekend)
 • Aantal kilometers dat inbegrepen is
 • Of drankjes bij de prijs inbegrepen is
 • Of er extra kosten worden berekend voor decoraties
 • Ophaaladres in combinatie met standplaats trouwauto
 • Staat van de trouwauto: is het een afgeragde limousine of een hummer die net een safari door de Ardennen heeft gemaakt, of een prachtig gepoetste en blinkende klassieker die met liefde in de was is gezet en geen krasje op de lak heeft?
 • Soort voertuig (Hummer versus Volkswagen Kever, Koets versus Rolls-Royce)
 • Model: nieuwe versus oudere limousine; limousine versus Hummer limousine; Mercedes versus Mercedes-Maybach
 • Dagplanning, tijdstip (avond, nacht)
 • Met of zonder chauffeur

Opbouw van de kosten van een ceremoniewagen

De kosten lijken wellicht hoog voor het huren van een trouwauto, maar bedenk dat zowel voor trouwvervoer als een ceremoniewagen ook behoorlijk wat kosten moeten worden gemaakt. Denk daarbij onder meer aan:

 • Aanschaf en onderhoud en opslag van de auto’s
 • BTW
 • Benzine
 • Verzekering
 • Vergoeding per kilometer
 • Extra uren
 • Decoraties
 • Chauffeur
 • Drankjes
 • Kosten dagpas LEZ voor Antwerpen, Brussel en Gent
 • Vergunningen
 • Parkeergeld
 • Schoonmaakkosten

De kleine lettertjes

Meestal moet u een niet-restitueerbare aanbetaling betalen op het moment van reserveren en het saldo een maand vóór de bruiloft. Zorg dat je een huurcontract hebt en ontvang een exemplaar van de algemene voorwaarden van het bedrijf.

Huurperiode van een ceremoniewagen

De huurperiode van een ceremoniewagen of trouwvervoer verschilt en is afhankelijk van het gebruik. Sommige leveranciers verhuren de trouwauto of bus op basis van een rit (bijvoorbeeld van locatie A naar locatie B), andere verhuren op basis van een prestatie (40 gasten van Stadshuis Antwerpen naar de feestzaal 25 kilometer verderop brengen). Andere verhuurders berekenen de kosten voor hun prijsstelling op basis van dagdelen, het aantal uren en/of het aantal gereden kilometers, of een combinatie hiervan.

Voordelen en nadelen huren ceremoniewagen met chauffeur

Als je de keuze hebt om een trouwauto met of zonder chauffeur te huren kijk je natuurlijk allereerst naar de prijs, maar er zijn meerdere redenen om toch wel of toch niet voor een ceremoniewagen met of juist zonder chauffeur te gaan, behalve de kost. Kijk dus verder dan de prijs van een ceremoniewagen met of zonder chauffeur en neem ook de volgende overweging mee in je beslissing.

Voordelen huren ceremoniewagen met chauffeur

 • Geen stress over de route, file, de bediening van de auto
 • Het ziet er chique uit met een chauffeur in pak, elegant en luxe
 • Meer aandacht voor elkaar in plaats van voor de weg en het verkeer

Nadelen huren ceremoniewagen met chauffeur

 • De kosten zullen hoger liggen in verband met de loonkosten van de chauffeur
 • Je hebt iets minder privacy, zeker bij een kleinere auto. Bij een limousine of grote bus zal dit minder een rol spelen
 • Je hebt een onbekend persoon heel dicht bij je op je grote dag

Voordelen en nadelen huren ceremoniewagen zonder chauffeur

De keerzijde van de voordelen en nadelen van een ceremoniewagen met chauffeur zijn natuurlijk ook redenen om juist wel of niet voor trouwvervoer zonder een chauffeur te kiezen; hieronder hebben we ze nog even opgesomd.

Voordelen huren ceremoniewagen zonder chauffeur

 • Het is goedkoper
 • Je zit letterlijk in de ‘driving seat’, dus bent flexibel mochten zaken toch anders gaan dan op de planning
 • Het is intiem, samen in de auto, zorgt voor de mooiste foto’s

Nadelen huren ceremoniewagen zonder chauffeur

 • Je bent meer met de auto bezig dan met elkaar, zeker met onbekende bediening
 • Mocht er iets gebeuren zoals een technisch mankement, dan sta je er alleen voor
 • Je kan niet ontspannen of een last minute probleempje oplossen of snel een boterham eten tijdens de rit

Nieuwsgierig naar de andere kosten voor je bruiloft?

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de andere kosten die je wellicht gaat maken op je bruiloft? Bekijk hier de typische kosten van andere onderdelen van je trouwdag:

WhatsApp WhatsApp Mark