Bruidstaarten: 13 tips en 10 vragen beantwoord + inspiratie!

bruidstaart tips inspiratie

In dit artikel geven we je graag inspiratie voor bruidstaarten: tips, antwoord op veelgestelde vragen, zoals de oorsprong van de traditie en de etiquette en alternatieven als je taart of bruidstaarten niet zo lekker vindt omdat je gewoon niet zo’n zoetekauw bent.

Ben je op zoek naar leveranciers van huwelijkstaarten? We hebben een overzicht van bakkers waar je je bruidstaart kan bestellen. met meer dan 25 huwelijkstaart leveranciers in onder meer Brussel, Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven en Mechelen. Wil je weten wat een bruidstaart kost? Ook daarvoor hebben we een artikel!

Welke types bruidstaarten bestaan er zoal?

Kies voor een die perfect bij jullie styling of thema past. Ga voor een van verschillende lagen, mooi afgewerkt met kleurrijk glazuur of ga voor een ‘naked’ – heel trendy! Vraag aan je patissier in hoeverre zij of hij je of dessert kan personaliseren. Hou je graag rekening met vegetariërs, veganisten of gasten met een strikt glutenvrij dieet of ernstige allergie? Bespreek de opties voor je goed op voorhand met je taartenbakker of cateraar. Er zijn grofweg 5 soorten taarten:

 • Klassieke (Engelse) taart: met fondant
 • ‘Naked’ cake: zoals de naam al doet vermoeden is deze ‘naakt’ en dus niet aangekleed: er zit geen laagje over de verschillende lagen taart heen en die zijn dus zichtbaar, wat een vintage stijl geeft
 • Waterverf taart: de waterverf bruidstaart of aquarel huwelijkstaart kan je zeker eten! Hij krijgt zijn kleur inderdaad door middel van kleurstoffen gebaseerd op water, waardoor je mooie natuurlijke kleurtinten aan je huwelijkstaart kan meegeven.
 • Ruffle cake taart: deze is gemaakt met merengue, waardoor je ernatuurlijke, golfende, vloeiende vormen mee kan maken
 • Neptaart: geloof het of niet, maar soms zijn de mooiste taarten niet de lekkerste, en dit is die lijn nog een stapje verder doortrekken. Zeker voor bruidsparen die 1 van de alternatieven (zie hieronder) voor een bruidstaart kiezen, is een neptaart te overwegen voor het fotomoment!

Etiquette: Wie snijd de bruidstaart aan?

De bruid snijd de bruidstaart aan, eventueel geholpen door de bruidegom die zijn hand dan over de hand van de bruid legt. Vervolgens proeven ze samen van de uitgesneden taartpunt. Eventueel geven ze elkaar een hapje om te proeven. Hierna wordt door een medewerker de rest van de taart aangesneden en uitgedeeld, zodat iedereen kan proeven!

Wanneer eet je bruidstaart op je bruiloft?

Na de trouwceremonie en aan het begin van de receptie is meestal het ’taartmoment’. Na het aansnijden door het bruidspaar wordt er meestal een speech door de ceremoniemeester of toespraak door een getuige of door een van de ouders van het bruidspaar gegeven. Gedurende die tijd kunnen de medewerkers van de trouwlocaties mooi de taart verder aansnijden en uitdelen aan de bruiloftsgasten. Vervolgens kan iedereen met een drankje en de taart proosten op het geluk en de gezondheid van het bruidspaar!

Waar komt de traditie van bruidstaart eten vandaan?

Vroeger, in de 18e eeuw werd op een huwelijksviering vruchtengebak gegeten. Op de bruiloft werd dit gebak gegeten door de gasten en was het gemaakt van suiker, bloem en in (sterke) drank gedrenkte vruchten. De traditie van de ‘klassieke’ Engelse taart me verschillende lagen is afkomstig van het Engelse Koninklijke Huis en is van daaruit overgewaaid naar het Europese vasteland. Eerst werden deze Engelse bruidstaarten gezien op Europese koninklijke en adellijke bruiloften, waarna het steeds verder de maatschappij doorsijpelde.

Waar komt de traditie van samen de eerste hap huwelijkstaart eten vandaan?

Maar al veel eerder, in de tijd van de Romeinen, was er de traditie om aan het einde van de huwelijksplechtigheid samen een lekkernij te eten. Het bruidspaar nam dan samen de eerte hap en de rest werd in stukken gebroken om de godin van de vruchtbaarheid gunstig te stemmen, zodat er kinderen uit het huwelijk zouden komen.

Hoeveel stukken kan je uit een bruidstaart snijden?

Hoewel dit natuurlijk verschilt per taart, snijd je al snel 12 stukken uit een taart met een diameter van 20-25 cm.

Wat drink je bij de huwelijkstaart?

traditioneel wordt er champagne geschonken bij de bruidstaart, maar Cava, Sekt of Prosecco kan natuurlijk ook! Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om alcoholvrije dranken te schenken.

Wie zorgt voor de presentatie van de bruidstaart tijdens je feest?

Dat hangt een beetje af van de dienstverlening die jou bakker aanbied. Soms worden ze bezorgd en hoef jij je dus geen zorgen te maken over het transport. Bij andere patissiers zal de taart worden opgehaald door de weddingplanner, ceremoniemeester of een gast die door het bruidspaar is gevraagd. Soms kan je de bruidstaart bestellen bij de feestzaal of is het inbegrepen bij de diensten van de cateraar, dan heb je er ook geen omkijken naar. Bedenk wel, dat hoe hoger de taart met des te meer lagen, des te groter de kans op opvallen, het is niet voor niets dat youtube er vol mee staat!

Welke kleur heeft een bruidstaart?

Het enige antwoord op deze vraag is natuurljk: any colour you want! Traditioneel is de bruidstaart, net als de trouwjurk wit. Maagdelijk wit natuurlijk. Wit is immers de kleur van maagdelijkheid en puurheid.

Hoeveel lagen heeft een bruidstaart?

De bruidstaart kan wel tot 7 lagen hebben als je veel gasten hebt en een groot budget voor je huwelijkstaart. De klassieke bruidstaart bestaat uit 3 lagen en elke heeft een aparte betekenis en doel:

 • De eerste (onderste) laag is om te eten tijdens de receptie: die snijd je aan
 • De tweede, middelste laag is voor na het diner
 • De derde laag (de top) is om mee te nemen en in te vriezen voor later, bijvoorbeeld op jullie eerste jubileum of na de huwelijksreis.

De lagen worden dan ook soms van ander materiaal gemaakt; de top laag is met vruchten (zie hierboven de oorsprong van de bruidstaart in België en Nederland, de tweede laag was van marsepein en de onderste, grootste laag van witte bloem en fijne suiker.

Welke smaken zijn er voor een bruidstaart?

Je kan met de taartenbakker of patissier bespreken welke opties en smaken er zijn, maar neutraal (vanille), aardbei, chocolade, rood fruit, champagne, amandel en marsepein zijn populaire smaken!

Wanneer bestel je je bruidstaart?

Zo snel mogelijk, indien je een gecompliceerde bruidstaart wenst te bestellen! Een huwelijkstaart op maat kopen is een erg arbeidsintensief proces en omdat bruidsparen op dezelfde dagen en in dezelfde maanden plegen te trouwen, zit een patissier of banketbakker snel vol! Wacht dus niet te lang en het is zeker geen gek idee om 7 tot 9 maanden voor jullie trouwdatum contact op te nemen met een patissier om beschikbaarheid te checken en te vragen naar de prijzen, mogelijkheden en om inspiratie op te doen. 5 dagen of een weke kan natuurlijk soms ook voldoende zijn, dat hangt echt af van jullie trouwdatum, vraag dus voor de zekerheid altijd na, door even te bellen!

Wat kan je uitdelen in plaats van bruidstaart?

Als je zelf niet van huwelijkstaart en zoetigheid houdt zijn er natuurlijk ook alternatieven. Zelf serveerden we aardbeien die in een mooie ‘metalen boom’ waren opgehangen, met verschillende smaken dips in plaats van de traditionele bruidstaart.

 • Cupcakes
 • Donuts
 • Brownies
 • Koekjes, zoals Oreo’s of grote American cookies
 • Macarons
 • Luikse wafels
 • Een buffet van ‘gewone’ taarten
 • Maak een ‘sweet table’ met een aantal van bovenstaande zoetigheden
 • Ga voor hartig: bijvoorbeeld carrot cake of hartige quiche
 • Soesjes (in een toren of piramide voor een Frans tintje)
 • Cakepops (cakeballetjes op een lollistokje met een zoet laagje er om heen
 • Een taart van sushi
 • Pannekoekentaart
 • Kaas-taart
 • Chocoladefontein met fruit en koekjes om mee te dippen
 • IJstaart

Tip1: Wat voor soort trouwtaart wil je?

Denk na over het type bruidstaart dat bij jullie past. En of een huwelijkstaart überhaupt wel bij jullie past. Misschien wel een neptaart voor de ‘looks‘? in combinatie met 1 van de alternatieven voor een bruidstaart die hierboven zijn beschreven? Kies ook je kleur.

Tip 2: Kies een banketbakker of patissier uit wiens stijl past bij jullie stijl

Vraag een cateraar of patissier niet om buiten zijn of haar eigen stijl een bruidstaart te maken. Dat kan hij of zij natuurlijk wel, maar wellicht toch met minder plezier, creativiteit of ervaring. Zoek daarom een patissier op die een instagram of Facebook vol heeft met creaties in dezelfde stijl als jullie zoeken voor jullie bruiloft. Zo is de kans op teleurstelling het kleinst.

Tip 3: Doe inspiratie voor je bruidstaart op via Pinterest!

Gebruik Pinterest om inspiratie op te doen en er achter te komen welke stijl huwelijkstaart jullie het mooist vinden. Maak je eigen moodboard om zo een beeld een krijgen van

Tip 4: Grote taart, maar weinig gasten?

Wil je een grote taart met meerdere lagen, maar heb je weinig gasten (op dat moment van je trouwdag)? Geen probleem, hoewel niet helemaal gratis, kan je om een ‘dummy laag’ voor je bruidstaart vragen, zodat je huwelijkstaart groter lijkt dan hij is!

Tip 5: Kies een smaak en boek een proefsessie!

Alleen als je serieus bent: boek een proefsessie bij je patissier, zodat je zeker weet dat de bruidstaart er niet alleen heerlijk uit ziet, maar ook echt heerlijk smaakt! Je kan de decoratie en de vulling en de marsepein en fondant proeven en daarnaast is het natuurlijk een heel leuk uitje! Bij sommige leveranciers krijg je minitaartjes met verschillende vullingen en smaken en toppings en kies je de lekkerste uit. Bij anderen patissiers krijg je alle opties voor de brudiscake apart van elkaar voorgeschoteld en kies je van alles de favoriete in je eigen combinatie.

Tip 6: bepaal je budget en taartgrootte op basis van het aantal gasten

Kijk hoeveel gasten er op jouw bruiloft zijn op het moment van de bruidstaart en vermenigvuldig dat met €5, €7,50 of €10, afhankelijk van of je voor een iets goedkopere, gemiddelde of dure bruidstaart kiest (hier kan je meer lezen over de kosten van een bruidstaart). Zo weet je ook meteen hoe groot de bruidstaart moet worden.

Tip 7: houd rekening met intoleranties en allergieën!

iedereen lijkt tegenwoordig wel ergens last van te hebben en ergens allergisch voor te zijn: je kan waarschijnlijk niet met de hele gastenlijst rekening houden, maar vraag even rond in de top 10 gasten of er niet iemand is met een serieuze allergie! Dan nog, laat dat je niet tegenhouden om de huwelijkstaart van je dromen te kiezen, het is immers jou dag!

Tip 8: goedkope bruidstaarten

Als je niet zoveel budget hebt of wilt besteden aan je bruidstaart, dan zijn er een paar mogelijkheden:

 • Kies cupcakes
 • Kies een fototaart met leuke foto van het brudispaar
 • Koop ‘gewone’ taarten en maak een ‘sweet table’

Tip 9: de huwelijkstaart invriezen en bewaren

De traditie is zoals hierboven beschreven dat de bovenste laag moet worden bewaardLaat dit de cateraars en de ceremoniemeester of weddingplanner weten, zodat ze na de foto’s de bovenste laag ongezien kunnen wegsmokkelen, zonderdat een hongerige gast alvast zijn of haar erin heeft gestoken.

ZOrg er voor dat je de taart als je hem gaat invriezen, goed wordt ingepakt, zodat er geen lucht (waar water in zit en tot ijskristallen leidt in de vriezer) bij kan komen. Verwijder ook de suikerdecoraties. Zet heem eerst even in de koelkast, zodat hij alvast hard wordt, voordat je hem in de vriezer zet. Wikkel de bruidstaart in een paar lagen folie voor de beste bescherming en vervolgens in een luchtdichte vriezerzak of Tupperware.

Top 10: vergeet de taarttopper niet!

 

 

 

 

 

WhatsApp WhatsApp Mark