Trouwauto checklist: 24 tips voor je ceremoniewagen

trouwauto-ceremoniewagen

Je trouwdag is natuurlijk al een heel bijzondere dag, maar met een prachtige trouwauto maak je jullie grote dag nog nét dat tikkeltje specialer. Hieronder geven we je 24 tips zodat je trouwauto inderdaad de spreekwoordelijke kers op de taart van jullie trouw wordt! Succes!

Zijn jullie eruit wat voor trouwauto jullie willen? Deze originele 40+ trouwauto’s kan je huren in heel België. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen, maten, prijzen en locaties binnen Vlaanderen. Lees hier meer over de prijs van een trouwauto in Vlaanderen. Maar wat nu voordat en nadat je de ceremoniewagen van je dromen hebt gevonden?

1. Welke trouwauto past bij jullie?

Denk goed na wat past bij jullie persoonlijkheden? Gek van Amerika? Kies een Limo of Hummer als trouwvervoer. Romantisch? Denk aan een Rolls-Royce of Excalibut of een andere oldtimer als trouwauto. Bohemian wedding, buitenbruiloft of beachboy & beachgirl? Overweeg een Volkswagen busje als trouwvervoer. Traditioneel? Denk aan een oude Citroën Traction Avant. Knus en gezellig? Denk aan een Volkswagen kever of ‘lelijk eendje’ (2 CV) als Ceremoniewagen. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Denk dus goed na of je trouwvervoer past bij je persoonlijkheid en bij het thema en de sfeer van de rest van je trouw. Trek het thema van je huwelijksfeest door tot achter het stuur. Bij een kasteel past een koets wellicht beter dan een moderne Ferrari, Jaguar, Mercedes of BMW.

2. Cabrio of niet? Houd rekening met het weer

Houd het weer in de gaten. Wie trouwt in de herfst of winter, kiest beter niet voor een cabrio – of toch niet voor een cabrio zonder schuifdak. Mocht je veel regen verwachten, dan wordt een klassieker sneller oncomfortabel dan een moderne racewagen, een Limo of een Hummer. Wordt het juist heel erg heet? Besef dat de klassiekrs waarschijnlijk geen airco hebben en je dus wellicht pareltjes zal zweten als je langer dan enkele minuten in de ‘broeikas’ vast zit.

3. Onderhandelen mag, de trouwvervoerder kan altijd nee zeggen

Je kan natuurlijk altijd over de prijs beginnen, het is een vrij land. Besef wel dat als je op een populaire dag trouw, de trouwvervoerder waarschijnlijk andere brudisparen klaar heeft staan om zijn wagen(park) aan te verhuren. Goedkoop kan zo best wel eens op duurkoop uitkomen, bijvoorbeeld als een goedkope leverancier minder betrouwbaar blijkt en jullie enkele weken of zelfs dagen voor jullie grote dag in de steek laat (voor een klant die meer betaald of door een slechte planning bijvoorbeeld). Je zult het nooit weten tenzij je de moeite neemt om het te vragen en onthoud dat een beetje vriendelijkheid een lange weg gaat.

Je maakt meer kans op een succesvolle onderhandeling, waar ook de verhuurder blij mee zal zijn als je:

  • Trouwvervoer voor je gasten en jullie eigen ceremoniewagen bij dezelfde verhuurder huurt
  • Jullie trouwen buiten het drukke trouwseizoen en er een kleine kans op andere opdrachten is
  • Jullie niet op een vrijdag of zaterdag trouwen
  • Jullie heel dicht in de buurt van de verhuurder trouwen, zodat er weinig verplaatsingskosten zijn

4. Vraag naar de beschikbaarheid

Ceremoniewagens, en vooral de meer gunstig geprijsde oldtimers en klassiekers en ceremoniewagens in de buurt van de grote steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven Hasselt en Brugge zijn heel populair. Niet alleen bij bruiloften, maar ook voor events zoals communiefeesten en bedrijfsfeesten. Zeker wanneer je in de zomer trouwt, kunnen er wel eens flink wat verhuurd zijn. Vraag daarom absoluut naar de beschikbaarheid van je droomwagen en neem er een (vlijblijvende) optie op of boek je favoriete oldtimer tijdig. Ondanks het uitgebreide aanbod van ceremoniewagens, zou het doodzonde zijn als de trouwauto die perfect bij je bruiloft past niet meer beschikbaar is.

5. Verlaag je kosten en vraag je vriendenkring

Bespaar geld door eens met een andere bril naar je eigen auto, of een auto van een familielid, (vage) kennis of collega te kijken. Je bespaard  hier een heleboel geld mee. Er is altijd wel iemand in de familie die een mooie auto heeft die deze dag gebruikt kan worden als jullie trouwvervoer. Als je die kennis dan maar uitnodigt voor je bruiloft 😉 En het is direct een goedkoop kado om te schenken voor die persoon voor jullie huwelijk (kijk ook naar onze tip: versieringen)

6. Vertrouw op je gevoel

Je bruiloft is een emotionele dag en het gebrek aan ‘chemistry’ met bijvoorbeeld een verhuurder van je trouwauto kan grote gevolgen hebben, als iets je niet lekker zit, of jullie matchen niet qua persoonlijkheid. Toegegeven, dit zal een grotere rol sopelen bij bijvoorbeeld je weddingplanner (of partner), maar vertrouw op je gevoel bij het vinden van een verhuurder voor je ceremoniewagen of trouwvervoer. Als je een klik hebt met een leverancier, markeer hem dan als een sterke kandidaat. Maar als dat niet zo is, luister dan naar dat gevoel en laat ze gaan.

7. Indien mogelijk: bekijk de trouwauto op voorhand en rijd hem al even in

Niemand koopt schoenen zonder die eerst te passen. Ga voor je trouwt ook zeker eerst de oldtimer even bekijken en proberen, indien dit mogelijk is. Zeker als je van plan bent om zelf te rijden, en er dus geen chauffeur is die jullie ontzorgd, is een testrit meer dan aangeraden. In het echt zal je ook veel beter zien en voelen of de wagen bij jullie past qua kleur, omvang, interieur. Je wilt niet dat je in je bruidsjurk of trouwpak staat te zweten omdat je de koppeling maar niet goed krijgt of het knopje van de Airco niet kan vinden.

8. Overweeg een chauffeur

Voortbordurende op de vorige tip: tenzij je met z’n tweeën aan komt rijden in een Volkswagen Kever of een Citroën 2CV, is een chauffeur zeker het overwegen waard. Waarom? Welnu, we hebben een aantal redenen waarom je een chauffeur zou moeten overwegen:

  • Minder stress > minder zweten
  • Samen achterin zitten is romantisch
  • Geen aandacht aan Google Maps, stoplichten of het andere verkeer
  • Veiliger, geen gehannes met een trouwauto die je niet kent qua bediening

9. Tover met versiering en decoratie elke auto om tot een fabulous ceremoniewagen

Alle auto’s kunnen worden gebruikt als bruidswagens, versier de auto met een mooie bloemversiering, en natuurlijk poets je hem op zodat hij super blinkt voor deze dag. Match je kleur van de autoversiering zoals bloemen en linten en tule aan de kleur van het bruidsboeket of de themakleur van jullie bruiloft, zodat alles 1 perfect geheel is.

10. Overweeg een paardenkoets als ceremoniewagen

Overweeg een koets in plaats van een gemotoriseerde trouwauto. Niet alleen voor traditionele bruiloften, buitenbruiloften of paardenmeisjes! U aarzelt om een paardenkoets te huren voor uw bruiloft? Besef dat je met een koets een onvergelijkbaar uiterlijk hebt: er is niets poëtischer en romantischer dan de paardenkoets als trouwvervoer. Een paarden voertuig is tegelijkertijd landelijk en vorstelijk en veroorzaakt altijd weer een sensatie bij de aanwezige gasten. Het is een echte erfenis uit het verleden, zeer milieuvriendelijk door prachtige paarden getrokken en heeft daarmee een tijdloze charme. Daarnaast heeft de koets ruime mogelijkheden voor versieringen en bloemendecoraties. Daarnaast creëer je rust met een koets, een moment van een langzamer gedeelte in een drukke dag, een ontspannen momentje waar je eventjes alleen bent met je partner.

Bij aankomst in de stad of de kerk zult u zeker gespannen en angstig zijn, dus een ritje te paard zal u veel goed doen. Door het geluid van de hoeven op de kasseien en de zachte beweging van het voertuig, zult u zich onbewust ontspannen. De luchtstroom op uw gezicht zal ook zijn gunstige rol spelen door u in staat te stellen om goed te ademen en uw hartslag te stabiliseren, zeker op een warmere dag, maar denk dan wel aan een afdakje ter bescherming van direct zonlicht!

11. inspiratie voor verschillende typen trouwauto’s

Hoewel we voornamelijk trouwauto’s en trouwvervoer in dit overzicht hebben staan, bieden we je graag meer inspiratie! Zeker omdat sommige hiervan met de nodige decoratie heel goed als goedkoop trouwvervoer alternatief kunnen dienen,  hoewel ze in de praktijk niet allemaal even goedkoop zullen zijn!

  • Engelse taxi
  • Dubbeldekker bus
  • Amerikaanse schoolbus
  • Limousine
  • Hummer
  • Hummer-Limousine 😉
  • Racemonster als Ferrari, Lamborghini, Porsche
  • Volkswagen Kever of Citroën 2 CV
  • Oldtimer / klassieker: de Rolls Royce of Excalibur
  • Amerikaanse oldtimer: Buick, Mustang, Chevrolet
  • Golfkarretje
  • Koets (zie tip 10)
  • Moderne luxe auto (Mercedes, BMW, Tesla, Audi)
  • Volkswagen busje (T1 of T2)
  • Bakfiets
  • (Vespa) scooter
  • Tuktuk
  • vergeet de koets en kom ter paard of zelf ter ezel!
  • Per boot, indien je een trouwlocatie aan het water hebt
  • Per motor (met zijspan / zijwagen)
  • Voor de hardcore fan an extreme sports: aankomst met parachut, helikopter of zweefvliegtuig (afhankelijk van ruimte op trouwlocatie)
  • Fiets
  • Skateboard
  • Skates
  • Benenwagen

12. Verdeel je budget op basis van je prioriteiten

Elke leverancier kost geld en voor een trouwdag heb je veel leveranciers nodig. Zorg en dus voor dat het budget in verhouding staat met hoe belangrijk je trouwvervoer en de aankomst vindt. Wellicht is het zonder om €500 of meer uit te geven aan een moment dat slechts enkele momenten duurt en dat niet heel veel toevoegt aan de reeks van hoogtepunten die je trouwdag toch al is. Of wellciht zijn jullie beiden geen grote autofans en hebben jullie liever een band, betere trouwfotograaf, leuke photobooth of betere champagne. Dus ga met je partner aan tafel zitten en bepaal jullie prioriteiten.

13. Denk aan het milieu bij het kiezen van trouwvervoer!

Een proper transport geeft een helder signaal af op jullie trouwdag, en dan hebben we het nog niet eens over het feit dat Brussel, Antwerpen en Gent Lage-emissie zones (LEZ) hebben vastgesteld, waardoor het voor bepaalde type trouwvervoer een stuk moeilijker zal zijn om overal te komen. Wil je een ‘zero waste event’ bruiloft organiseren, dan zijn de hierboven aangehaalde alternatieven voor een ceremoniewagen, zoals paard, (bak)fiets, skateboard, skates of (zeil!)boot zeker het overwegen waard! Geen brandstof of schadelijke gassen, alleen de natuurlijke kracht van krachtige paarden of je partner voor deze unieke dag.

14. Minimaliseer het aantal bewegingen op je bruiloft!

Je trouwdag zit waarschijnlijk al barstensvol hoogtepunten en begint al heel vroeg en zal als het goed is ook pas in de vroege uurtjes van de volgende dag uitgeput eindigen, dus aan tijd is zeker een gebrek. Veel bruidsparen worstelen met de tijdsplanning en worden zodoende optimistisch hoeveel locaties en onderdelen ze in 1 dag kunnen stouwen. Vertragingen komen er sowieso. Iedereen wil je ontmoeten, iets afgeven, een praatje maken. Calculeer dit van in het begin, in je planning, in! Laat je planning zien aan je fotograaf. Hij heeft hier al jaren ervaring mee en is heel de dag bij jullie! Bouw daarom alleen buffermomentjes in, zodat op het moment dat je ergens uitloopt, niet direct je hele schema in de war loopt.

Wat je daarnaast kan doen is het aantal verplaatsingen op je trouwdag minimaliseren. Denk na over de locatie van jullie trouwfoto’s bij het kiezen van jullie trouwlocatie en de gemeente en bedenk in wiens huis je in de ochtend wakker wordt en waar je het best de make up en bruidskapsel kan laten doen. Ook al heb je trouwvervoer voor je bruiloft, het is niet de bedoeling dat je langer dan strikte noodzakelijk in de ceremoniewagen zit. De aankomst is eigenlijk het enige echt belangrijke moment met betrekking tot de trouwauto (op het ophalen van je partner wellicht na, als je dat ook doet met de ceremoniewagen), daar zullen de trouwfotografen staan en daar zullen alle gasten jullie zien.

15. Ceremoniewagens hebben last van het verkeer

Hou er rekening mee dat het op sommige dagen (vooral op zaterdagen) veel drukker kan zijn op de weg, dan op weekdagen, zeker als je de binnensteden van de grote Belgische steden, zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Brugge en Mechelen in moet. Dus plan de verplaatsingen realistisch. Check voor de zekerheid ook of er geen wegwerkzaamheden of andere omleidingen zijn op de routes die je wilt afleggen op jullie trouwdag. Er is niet meer stresserend dan de helft van de familie kwijt te zijn of te laat komen voor je eigen trouw.

16. Wanneer is een trouwauto een oldtimer?

In België is er sinds 2013 een nieuw statuut voor oldtimers. Dat oldtimerstatuut bepaalt dat je elke auto van 25 jaar of ouder kunt inschrijven als oldtimer. Bij de aankoop moet je de wagen laten keuren als oldtimer. Deze keuring is een stuk beperkter dan de gewone technische keuring voor dagelijks gebruik. Je auto krijgt dan een kenteken dat met de letter ‘O’ begint.

Sinds 20 mei 2018 zijn oldtimers in Vlaanderen ook aan een periodieke keuring onderworpen. Er zijn drie mogelijke situaties, naargelang de leeftijd van het voertuig:

  • Voertuigen vanaf 25 jaar en jonger dan 30 jaar: oldtimerkeuring met een normale periodiciteit.
  • Voertuigen vanaf 30 jaar tot en met 50 jaar: oldtimerkeuring met een periodiciteit van 2 jaar.
  • Voertuigen ouder dan 50 jaar: oldtimerkeuring met een periodiciteit van 5 jaar.

17. Check de reviews van de trouwvervoerder

Vraag om aanbevelingen van klanten. Vraag leveranciers van je mogelijke trouwauto om contact info van recente klanten die kunnen instaan voor hun diensten, Vergeet niet om het vooruit te betalen wanneer je getrouwd bent door het schrijven van recensies en bedankbriefjes voor degenen die hielpen bij het onvergetelijk maken van uw grote dag. Aangezien veel leveranciers nauw samenwerken in een bepaalde regio, zou je ook aan andere leveranciers buiten ceremoniewagens die je al hebt geboekt (je trouwlocatie, trouwfotograaf, weddingplanner, etc)  kunnen vragen of ze al eerder met deze specifieke leverancier van trouwauto’s hebben gewerkt en of ze hem of haar zouden aanbevelen.

18. Doe je research niet alleen online, maar ook offline

U kunt uw onderzoek ook offline nemen door middel van verwijzingen en mond-tot-mondreclame. Neem contact op met pas getrouwde vrienden of familieleden, of vraag uw locatie en andere leveranciers om hun aanbevelingen. Bruiloft tentoonstellingen en beurzen zijn een andere fantastische manier om leveranciers te onderzoeken.

19. Gebruik de trouwauto voor uw fotoshoot

Als je besloten hebt dat een ceremoniewagen een belangrijk onderdeel van jullie trouwdag vormt en jullie bereid zijn hier in te investeren, dan kan je het best de tijd met jullie gekozen trouwauto het best uitmelken, je betaald er immers toch al voor! En hoe kan dat beter dan jullie als kersvers bruidspaar door de trouwfotograaf worden vereeuwigd bij de ceremoniewagen? Plan dus (een deel van) de fotoshoot met jullie trouwvervoer als decor. Majestueus en romantisch, het voertuig is de perfecte setting om uw bruiloft te vereeuwigen. Een fotoshoot die memorabel belooft te zijn.

20. Stel vragen aan de leverancier van uw trouwauto

Als je contact opneemt met verschillende bruiloftsleveranciers, wees dan niet bang om vragen te stellen! Wees open en eerlijk over je wensen en behoeften, inclusief je stijl, prioriteiten en budget. Bespreek alles waar je onzeker over bent en vraag elke leverancier om hun werkwijze en contract met je door te nemen. Een eerste gesprek is altijd een goed idee voor trouwleveranciers met wie je meer één-op-één tijd doorbrengt, zoals je fotograaf, planner of celebrant. Het is belangrijk om leveranciers te kiezen met wie je echt goed kunt opschieten, dus neem de tijd om even te bellen of een kop koffie te drinken om mensen te vinden bij wie je je ontspannen en op je gemak voelt. Voor je trouwvervoer zou je altijd vragen of je de wagen ‘in het echt’ kan zien, zodat er op de dag zelf geen verrassingen zijn (zoals hoe ruim de wagen is).

21. Zorg voor de goede prijs-kwaliteit verhouding

Een trouwauto huren kan in alle verscillende prijscategorieën. Kies je voor een duurdere trouwauto, zorg er dan voor dat je alles krijgt waar je recht op hebt. Zoals een verzorgde, mooi uitgedoste chauffeur, of een fles gekoelde champagne (cava, sekt of prosecco). Wil je helemaal zeker zijn dat alles goed geregeld is, dan klop je misschien best aan bij een gerenommeerd bedrijf in plaats van bij een particulier (of check onafhankelijke beoordelingen). Dan is dat alvast één zorg minder!

22. Versieringen en decoraties voor je ceremoniewagen

De voorkant van uw auto wordt door de fotograaf bestookt wanneer je komt aanrijden bij de gemeente of bij je feestlocatie, het is dus belangrijk om na te denken over de versiering van de motorkap van uw trouwauto:

  • Linten: Linten zijn een economische oplossing, maar ook fantasierijk! U kunt ze inderdaad manipuleren om ze de gewenste vorm te geven (bloemen, knopen …). Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en breedtes en passen zich perfect aan elke voertuigstijl en elk bruiloftsthema aan!
  • BloemenBloemen zijn echt tijdloos en een geliefde bondgenoot als het gaat om auto-decoratie. Ze worden op zuignappen geplaatst en blijven gemakkelijk aan de motorkap van de auto plakken en blijven zo vele uren zitten. Wij adviseren u om de bloemenkrans, die eerder aan een begrafenis doet denken, te vermijden en te kiezen voor een minder gestructureerde en lichtere bloemendecoratie.

trouwauto-huren-bloemversiering

  • Tule: Deze prachtige, dunne stof kan worden gebruikt om de motorkap te versieren. Het is mogelijk om mooie knopen te maken of gewoon plat te leggen om de voorkant van het voertuig te bedekken.
  • Handgrepen: Bij de handgrepen van het voertuig geef je het beste de voorkeur aan kleine boeketten met verse bloemen of kleine kunstmatige composities die de opening van de deuren (boeketten, ringen …) niet hinderen.
  • Achterkant van de trouwauto: Door de achterkant van de ceremomiewagen te versieren kan je de trouwauto eenvoudig onderscheiden van de andere voertuigen in de trouwstoet. Het traditionele bord ‘Just married’ is natuurlijk de klassieker bij uitstek op deze plaats!
  • Ballonnen: kan je ook aan je trouwauto toevoegen! Ze zullen een leuke en lichte kant aan het geheel toevoegen en de charme doorheen de jaren naar voren brengen. Natuurlijk is het essentieel om ze zorgvuldig te bevestigen om te voorkomen dat ze tijdens de reis wegvliegen. Vermijd indien mogelijk ook de snelweg met dit soort versieringen, de snelheid zet veel druk op de linten en de bevestigingen, zoals de zuignappen die vaak gebruikt worden.
  • Slingers: Te koop of om zelf te maken, u kunt met deze mooie slingers het bericht van uw keuze aan de achterkant van het voertuig weergeven

23. Zorg voor helderheid wat wel en niet inbegrepen is bij de prijs

De leverancier zou alles moeten opsommen zodat je weet wat er echt inbegrepen is in een prijsopgave. Bijvoorbeeld:

  • BTW
  • Benzine
  • Verzekering
  • Vergoeding per kilometer
  • Extra uren
  • Decoraties
  • Chauffeur
  • Drankjes
  • Vergunningen
  • Parkeergeld
  • Schoonmaakkosten
  • etc. ..

Hoewel het misschien een beetje overdreven lijkt, zal dit helpen in het geval van een meningsverschil of misverstand. Let dus altijd goed op eventuele verborgen kosten en vraag in een email om bevestiging dat er verder geen extra kosten voorzien worden door de leverancier.

24. Ten slotte: vijf waarschuwingen tijdens het trouwvervoer

Ten overvloede: enkele waarschuwingen om er zeker van te zijn dat u op tijd trouwt en er geen ongelukken gebeuren:

  1. Blijf in het voertuig tijdens het trajectHet heeft geen zin om uw leven in gevaar te brengen en uw lichaam door het raam te hangen om uw vreugde met de rest van de wereld te delen (bijvoorbeeld in een limo). Een ongeluk is snel gebeurd! Tijdens de avond zullen er nog genoeg kansen zijn om dit geluk te delen!
  2. Probeer uw claxon niet te veel te gebruiken in de stad. Vergeet de wegcode niet die stipuleert dat claxons bedoeld zijn om een waarschuwing te geven en zo een ongeluk te voorkomen en dat ze in principe verboden zijn in de bebouwde kom. Het zou zonde zijn om u aan te houden wegens geluidsoverlast.
  3. Rijd met aangepaste snelheid. Respecteer de snelheidslimieten. Het heeft geen zin uw leven op het spel te zetten om sneller op uw bestemming te komen.
  4. Overschrijd het aantal toegestane personen per voertuig niet. Oma moet naar de receptie worden vervoerd, maar alle plaatsen in het voertuig zijn al bezet? Probeer u in dit geval op de beste manier te organiseren. Het is belangrijk dat iedereen een plaats heeft om dramatische gevolgen in geval van shock te vermijden.
  5. Wijs een BOB aan om te rijden.Hoewel dit zinvol is, is het de eerste regel die verwaarloosd wordt op bruiloften. Voorzie, indien mogelijk, wat slaapvoorzieningen of taxi’s voor de gasten die te dronken zijn om te vertrekken.

WhatsApp WhatsApp Mark